Les farmàcies de la localitat i l’Ajuntament compten ja amb desfibril·lador, gràcies al projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”, que impulsa l’Associació Barcelona Salut, la Paeria, la Diputació de Lleida, el Departament de Salut, el SEM i l’Associació de Farmàcies.
Les farmàcies de Cervera, estratègicament distribuïdes per la localitat, i l’Ajuntament compten amb desfibril·ladors portàtils a disposició de qualsevol persona que el necessiti davant d’un episodi cardíac sobrevingut. Aquesta iniciativa ha estat promoguda per l’Associació Barcelona Salut, la Paeria, el Departament de Salut, el SEM i l’Associació de Farmàcies, amb el suport de la Diputació de Lleida.
Cervera és la primera localitat de Lleida cardioprotegida i la tercera ciutat en entrar a formar part del projecte ‘Catalunya, territori cardioprotegit’, que es va posar en marxa el desembre del 2013 a Barcelona i pel qual ja hi ha un centenar de farmàcies a la Ciutat Comtal que disposen d’aquest aparell, a les que ara es va sumar Reus i ara Cervera. Aquest programa de salut pública contempla la instal·lació de quatre nous desfibril·ladors que es sumen als quatre ja existents i la seva implantació forma part de l’estudi científic de l’hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona, sobre les malalties cardiovasculars.
La proximitat, accessibilitat i capil·laritat de les farmàcies són factors clau per a la ubicació d’aquests aparells en el projecte, que té com a lema ‘la farmàcia, el cor del barri’. La mort sobtada cardíaca va provocar a Catalunya més de 3.000 defuncions l’any 2013 i pot afectar qualsevol persona i de forma inesperada. Aquesta patologia multiplica per 18 les morts produïdes en accidents de trànsit.
La primera hora des de l’aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona, i d’aquí la importància que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible. Aquest dispositiu només actua en cas de fibril·lació ventricular i pot ser utilitzat per qualsevol persona encara que no tingui dels elementals coneixements sanitaris.
L’actuació en cas de mort sobtada comença amb la confirmació de la pèrdua de consciència del subjecte. Seguidament, cal trucar al telèfon d’emergències mèdiques 112 (SEM) i després aplicar el desfibril·lador, seguint les instruccions automàtiques. Finalment, s’ha esperar l’ambulància.