Lluís Asmarats, vicepresident de Fundació Barcelona Salut; Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues; Cristina Gonzàlez, representant de L’Obra Social “la Caixa”.
Esplugues, 7 de novembre de 2017.- Els mercats municipals d’ Esplugues tenen instal·lats ja un desfibril·lador portàtil de darrera generació gràcies a una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Salut, l’Ajuntament d’ Esplugues, la Diputació de Barcelona, i que compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.
En el projecte “A Esplugues, mercats cardioprotegits”, els desfibril·ladors s’han instal·lat en llocs de màxima visibilitat i accessibilitat per tal de cardioprotegir tota l’àrea comercial i rodalies. D’aquesta manera, Esplugues es converteix en la vuitena ciutat de Catalunya amb els seus mercats dotats d’aquests dispositius de darrera generació, a disposició de qualsevol persona davant d’una necessitat terapèutica. Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues remarcava que “és una molt bona notícia la instal·lació dels desfibril·ladors i una consolidació de la feina feta”. Però a més, anunciava que “volem seguir apostant i poder incloure les farmàcies de la nostra ciutat al projecte de cardioprotecció”.
El programa de cardioprotecció “Barcelona, territori cardioprotegit” que es va iniciar fa tres anys a la ciutat de Barcelona compta amb el recolzament del Departament de Salut de la Generalitat, el SEM i diferents col·lectius professionals, entre ells el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació de Farmàcies de Barcelona. Darrerament la Fundació Barcelona Salut ha signat un acord amb la Diputació de Barcelona per estendre la cardioprotecció a tots els mercats municipals de la província. Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”.
L’enfermetat cardiovascular, molt present en la societat
El doctor Luis Asmarats, vicepresident de la Fundació Barcelona Salut (FBS) ha remarcat que “aquests desfibril·ladors són sens dubte els dispositius d’última generació que permeten reanimar a una persona que hagi patit una mort sobtada fins a l’arribada dels serveis d’emergència”. Així, ha volgut animar a tots els ciutadans a que els utilitzin en cas de necessitat ja que són “fàcils d’utilitzar per a qualsevol persona, encara que no disposi dels mínims coneixements sanitaris, sense cap tipus de responsabilitat per al ciutadà que ha fet ús de l’aparell per a reanimar a un afectat”.
A Catalunya, una de cada quatre persones (unes 3.500) mor a causa d’una malaltia del cor. Poden afectar tothom, tan homes com dones, i a qualsevol edat: des de nadons fins a gent gran. Les malalties del cor són la primera causa d’ingrés hospitalari i fan perdre molta qualitat de vida a les persones que en són víctimes. La mort sobtada causa cada any més de 3.000 morts a Catalunya, dinou vegades superiors a les produïdes per accident de circulació. El desfibril·lador automàtic és un dispositiu de fàcil utilització que només actua en cas de necessitat i que pot ser aplicat per qualsevol persona tot i que no tingui coneixements sanitaris.
Aquesta iniciativa de salut pública ha estat principalment impulsada per la Fundació Barcelona Salut (FBS), entitat sense ànim de lucre, fundada per 25 reputats metges i investigadors (www.barcelonasalut.es). La fundació realitza diferents projectes en l’àmbit de la investigació i de la divulgació amb l’objectiu de promoure els hàbits de vida saludables i el major coneixement de la salut entre els ciutadans.
La col·laboració de l’obra social “la Caixa”
L’Obra Social “la Caixa” és part implicada en el projecte “Barcelona, territori cardioprotegit” on Cristina Gonzàlez, directora Comercial de Barcelona província destaca que “va ser una decisió molt encertada sumar-nos al projecte ja que té la potestat de salvar vides i és útil per a la societat”. D’aquesta manera, l’Obra Social “la Caixa” referma el seu compromís amb el programa perquè “va de la mà amb els valors fundacionals de l’Obra Social “la Caixa” i CaixaBank, i hi seguirem col·laborant”.